Aktualności

Kuchnia Stanów Zjednoczonych, chleb i wino – Targi HORECA w Krakowie

Kuchnia Stanów Zjednoczonych, chleb i wino – to główne tematy największych targów dla branży gastronomicznej w Krakowie, które odbędą się 7-9 listopada 2018 r.

Norymberga i Kraków przy wspólnym stole

W październiku Kraków odwiedziło siedemnastu restauratorów z miasta partnerskiego, Norymbergi, chcących poznać tajniki kuchni Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Kraków i Targ Pietruszkowy na Terra Madre Salone del Gusto

Produkty z Krakowa i okolic zostaną zaprezentowane na jednej z najważniejszych imprez kulinarnych w Europie: organizowanym w Turynie Terra Madre Salone del Gusto.

Slow Food Central Europe - europejski projekt promujący dziedzictwo kulinarne

Od ponad roku miasto Kraków jest jednym z partnerów projektu Slow Food Central Europe. W ramach tego projektu prowadzone są m.in. badania, które pozwolą na opisać lokalne dziedzictwo kulinarne. Uczestnictwo Krakowa w projekcie ogłoszono 15 września 2017 r., podczas Festiwalu Sera w Bra (Włochy).

Akademia Gastronomiczna w Polsce

Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej został przyznany miastu Kraków przez Europejską Akademię Gastronomiczną (AEG). Jej polski oddział działa od 2006 roku.