Aktualności

Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie

Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!

Jadalny Kraków po raz drugi

Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.

O jedzeniu w sztuce. Wystawa w MOCAK-u

Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów. Wcześniej przyglądano się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów.

Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów

Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?

Tłusty czwartek i inne tradycje karnawałowe Krakowa

Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

Czym jest kuchnia krakowska?

Kuchnia krakowska to bogactwo smaków, na które składają się wpływy wielu kultur – włoskie, orientalne, angielskie, niemieckie, a także francuskie i żydowskie. Wbrew przekonaniom, wcale nie ociekała tłuszczem, była natomiast z dużą ilością pieprzu i kminku oraz na kwaśno.

Kulinarne podróże do Krakowa

Kraków wzbudza duże zainteresowanie i jak magnes przyciąga dziennikarzy z magazynów turystycznych, blogerów i influencerów. Poza atrakcyjnością dziedzictwa UNESCO i urokliwością miejsc mniej znanych, do odkrywania których Gmina Miejska Kraków zachęca dziennikarzy, interesującym tematem są oczywiście kulinaria. W ubiegłym roku Wydział ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa zorganizował lub współorganizował kilka wizyt o takim charakterze.

Dwie gwiazdki Michelina dla krakowskiej restauracji

Po raz pierwszy w historii polska restauracja otrzymała tak wysokie wyróżnienie w słynnym przewodniku Michelina. W sumie, w tegorocznej edycji odnajdziemy 39 rekomendowanych lokali z Warszawy, Poznania i Krakowa.

Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia?

O Bottiglieria 1881 i jej szefie Przemku Klimie zrobiło się głośno w 2020 roku, gdy jako pierwsza krakowska restauracja otrzymali gwiazdkę Michelin. W czerwcu tego roku ponownie znaleźli się na czołówkach mediów, jako najbardziej utytułowana restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin na koncie.

Za nami pierwszy Dzień Obwarzanka

We wtorek, 20 czerwca odbyła się pierwsza edycja Obwarzanek Day. Z tej okazji Żywe Muzeum Obwarzanka przygotowało kilka atrakcji dla mieszkańców i turystów.